sobota 1. března 2014

Dřevěné lísky


Dřevěné lísky se zeleninou
V dnešním příspěvku bych se rád věnoval výrobě dřevěných přepravek- lísek. Tyto dřevěné bedýnky jsou určeny pro snadné, dlouhodobější přechovávání plodů z naší zahrady. Jejich kostra je vyrobená z dřevěných latěk, stlučených k sobě malými hřebíčky, či sponkami. Konstrukce je tak velmi lehká a vzdušná. Při výrobě lísek postupuji pro urychlení práce sériovou výrobou. 

MATERIÁL A NÁSTROJE:
Protože v měřítku 1/35 se pohybujeme v rozměrech zhruba 2x1 cm a méně, používám při práci dvě ostré pinzety a někdy i čelní lupu. Dále se velmi hodí digitální šupléra. Tento výraz pro posuvné měřítko naprosto nenáviděla má profesorka fyziky na gymnáziu Mgr. Vlasta Šašková, proto ho zde s libostí a určitou nostalgií uvádím. Některé události ze školy prostě poznamenají člověka na celý život...
Dále potřebujeme ocelové pravítko, skalpel a samozřejmě plastové destičky a profily Evergreen. Postup je snadný.


Potřebný materiál

POSTUP:
Z plastové destičky si uříznu různě tlusté proužky, které následně nařežu na jednotlivé plaňky, jejich délka určuje finální délku a šířku lísky. Pro lepší realističnost je lepší, když se jednotlivé plaňky drobátko liší svou tloušťkou, popřípadě jsou i lehce deformované. 



Jednotlivé plaňky

Z hranolu Evergreen 1x1 mm si nakrájím sloupky, které použiji pro přichycení planěk. Jejich výška určuje finální výšku lísky.
Pásky pro výrobu planěk a nařezané sloupky
Dále jednoduše pokračuji lepením sloupků na plaňky vteřinovým lepidlem. 
Lepení sloupků na plaňky

Takto postupně vytvořím všechny strany lísky, které pak slepím dohromady a líska je hotová.



Různé typy lísek před barvením
BARVENÍ:
Vždy se snažím napodobit už použité lísky, s částečně odřenou, či oloupanou barvou. Jako základní barvu používám stříkané barvy Tamiya. Pokud potřebuji lísky tmavé, používám XF-1 black, pro světlou barvu používám XF-57 buff.


Základní nástřik

Po zaschnutí základní barvy se snažím napodobit oloupanou barvu. Používám tupování arylových barev Andrea pomocí molitanu a následně drybrush hran plochým štětcem. Štětcem se také snažím spojit některé drobné skvrny, vzniklé během tupování. Na tmavý základ používám světlé odstíny, na světlý základ používám tmavé barvy. Tím docílím toho, že je podkladová barva dobře vidět. 
Imitace oloupané barvy
 Po nabarvení jsou lísky připraveny k použití do diorámy.
Hotové lísky
ZÁVĚR:
Výroba tohoto doplňku je poměrně snadná a rychlá. Je zde opět potřeba trocha přesnosti a trpělivosti na drobnou práci. Pro usnadnění výroby je dobré postupovat sériově. Hotové lísky můžeme v závěru doplnit o zbytky hlíny, či nějaký přepravní materiál z tmelu- ovoce, zelenina. Lísky se také dají dobře použít, pokud v diorámě potřebujeme ztvárnit kout s nepotřebným harampádím...


měřítko 1/35