pátek 13. července 2012

Kopřivy, hluchavky

Dobrým doplňkem do diorám, který rozbije celistvou plochu vysoké trávy, jsou kopřivy nebo hluchavky. Pro jejich výrobu používám sušené květy šťovíku tupolistého (podle Martina Schustera). Květ se skládá ze třech okvětních lístků, do kterých je zavzato semeno. Po vyjmutí semene pinzetou získáme tři jednotlivé lístečky tvaru trojúhelníku, které jsou velmi podobné listům kopřiv. Pro znázornění malých kvítků používám květy mrkve obecné, které po vysušení vytvářejí drobné shluky. Obě tyto rostliny jsou hojně rozšířené. Sbírám je v létě na chalupě, vždy ve větším množství, abych si udělal dostatečnou zásobu na zbytek roku, kdy rostliny nekvetou.
Sušené lístky šťovíku a květy mrkve
POPIS VZHLEDU:
Kopřivy (urticae): 
Jsou léčivé rostliny, rostoucí na místech se zvýšeným obsahem dusíku v půdě či vodě (nitrofilní rostliny). Jsou to indikátory zvýšeného obsahu dusíku. Mezi tato místa patří komposty, příkopy, skládky, vodní břehy, či místa kam stéká voda s dusíkatými látkami třeba z hnojených polí.
kopřiva dvoudomá (Urtica dioica)
Mezi nejznámější druhy patří kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) odkaz na fotografie zde, která dorůstá výšky 50-150 cm. Rostlina je po celém svém vrchu pokryta žahavými chlupy (trichomy). Těm se při zabodnutí do kůže odlomí špička a dojde k vylití chemických látek jako je histamin, serotonin a acetylcholin, což působí charakteristické pálení a svědění. (Tyto látky jsou v lidském těle přirozeně obsaženy a plní mnohé funkce, jednou z nich je například vznik alergické reakce vlivem histaminu).
Květy vyrůstají vždy u stonku, hned nad každým listem a mají světle zelenou barvu.
Hluchavky (Lamia): 
Jsou také léčivé a rostou na stejných stanovištích, jako kopřivy. Jsou to též indikátory dusíku v půdě. Nemají žahavé trichomy. Nejznámější je hluchavka bílá (Lamium Album), dorůstající délky 20-70 cm. Květy jsou jasně bílé barvy. Odkaz na fotografie zde.
Stonek z měděného drátku

VÝROBA STONKU:
Pro výrobu stonků používám tenký měděný drátek, nakrájený skalpelem do potřebné délky. Připravím si vždy větší počet různě dlouhých drátků. Sériová výroba totiž urychluje práci. 

LISTY:
Každý drátek zapíchnu do styroporové destičky a začnu lepit listy šťovíku pomocí pinzety a vteřinového lepidla. Lístek je nutné namočit do lepidla jen málo, jinak se nám přilepí k pinzetě, ze které ho musíme odstranit skalpelem a celý postup opakovat, což hodně zdržuje. Listy je dobré lepit podle schématu růstu rostliny. Vetší na spodek stonku, menší na vrchol stonku.
Tímto způsobem pokračuji, dokud nemám hotové potřebné množství kopřiv.
Lepení jednotlivých lístků
BARVENÍ:
Barvení rostlin provádím opět sériově pomocí stříkací pistole. Používám zelené odstíny barev Tamiya.
Hotové stonky a nástřik barvou
KVĚTY:
V poslední fázi nalepuji květy mrkve mezi jednotlivé lístky. Po nalepení je barvím jednotlivě pomocí špičatého štětce barvami Vallejo. Protože hluchavky i kopřivy jsou si vzhledem hodně podobné, jediná jejich odlišnost patrná v tomto měřítku je barva květu. Na hluchavky používám bílou na kopřivy zelené odstíny.
Lepení a barvení květů hluchavky
ZÁVĚR:
Výroba těchto typů rostlin je zdlouhavá a náročná na přesnost a koncentraci. Hotové květiny je dobré zasadit do diorámy po více kusech, tak jak se vyskytují ve skutečné přírodě.
Stejným způsobem lze vyrobit i různé druhy rostlin. Odlišný je jen druh materiálu použitého pro ztvárnění listů.
Hotové hluchavky
ODKAZY:
kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) zde
hluchavka bílá (Lamium albumzde


POUŽITÝ MATERIÁL:
měděný drátek, listy šťovíku, vteřinové lepidlo

měřítko- 1/35