neděle 10. dubna 2011

PRÁCE S PLECHEM, OPLECHOVÁVÁNÍ MODELŮ

Pro realistické ztvárnění pomačkání plechových dílu nebo celé karoserie vozidel jsem se rozhodl modely oplechovávat. Tato technika je jednodušší než vyrábět z plechu celý plášť. Plastová kostra modelu zároveň slouží jako solidní opora, a proto nedochází k pomačkání plechu nešetrnou manipulací s modelem při další práci. Do plechu jdou velmi realisticky vyrobit vrypy a například průstřely. 


PRÁCE S PLECHEM:
Plechové desky různých
tlouštěk
Pro oplechování se nám hodí plech různých tloušťek, nejvíce jsem si oblíbil jednotlivé desky hliníkového plechu. K dostání jsou i plechy mosazné a měděné. Dále můžeme sehnat i celé plechové svitky. V uměleckých potřebách se dají sehnat plechy hliníkové z jedné strany potažené barvou zlata, mědi či stříbra o tloušťce papíru.
Pro běžnou práci používám zásobu plechu z uměleckých potřeb o tloušťce 0,125 mm. Hliníkový plech se velice snadno tvaruje a práce s ním jde rychle od ruky, jelikož se dobře opracovává a krájí skalpelem. Plech nad 0,3 mm používám na výrobu křehkých součástek, protože je hodně tuhý. K lepení používám vteřinové lepidlo, mosazné a měděné plechy je lépe pájet. Při lepení je nutná pečlivost, protože máme jen jeden pokus. Pokud se nezdaří, vše se dá napravit jen stržením plechu. Vlivem vteřinového lepidla se povrch modelu trvale znehodnotí. Pokud se práce nepovede, je nutné povrch zbrousit a zatmelit, drobné nerovnosti od lepidla nevadí, jelikož je plech zakrje.

NÁSTROJE A MATERIÁLY: 
Nástroje pro tvarování a nýtování. Nástroje pro lepení:
aktivátor vteřinových lepidel, vteřinová lepidla, debondér, hadřík, kulatina
Nástroje pro broušení,leštění a tmelení plechu.
Nástroje pro řezání plechu
Při práci s plechem postupuji takto:

1. ÚPRAVA PLASTOVÉHO POVRCHU:
Oplechovávaný povrch modelu zbavím všech výstupků pomocí kleští a plochu následně zabrousím do roviny.
2. VYROVNÁNÍ PLECHOVÉ DESKY: 
Vezmu si celou desku a na hladkém povrchu ji vyleštím a vyrovnám měkkým hadříkem.
3. ROZKRESLENÍ:
Pomocí rydla a ocelového pravítka si rozkreslím tvar budoucí součástky.
4. NAŘEZÁNÍ:
Tenký plech položím na tvrdý podklad (používám prkýnko na maso) a pomocí skalpelu a ocelového pravítka vyříznu potřebný tvar.
Pro oddělování tlustého plechu používám více nástrojů:
a) skalpel:
Řezání tlustšího plechu skalpelem.
Oddělení plechu kývavými pohyby
pomocí ocelového pravítka provedu několik řezů ve stejné linii. Následně plech upnu do ohýbačky a opakovanými pohyby nahoru a dolů pruh oddělím. Ti kdo nevlastní ohýbačku, mohou plech trhat podél pravítka, zde ale dochází k deformaci proužku a je třeba jej následně vyrovnat mezi hroty pinzety.
b) nůžky na plech:
při stříhání dlouhých tenkých dílů, se ustřižený pruh kroutí do spirály a je třeba jej opět vyrovnávat.
5. TVAROVÁNÍ:
Vyříznutou součástku dále tvaruji pomocí ohýbačky, ocelových kulatin či trnů různých průměru do potřebného tvaru. Pokud chceme vytvarovat válec z úzkého a dlouhého plechu, například průměr 2 cm a výška 10cm, je lepší plech ohnout na větší kulatině a postupně průměr kulatiny zmenšovat až do cílové velikosti. Vyhneme se tak ostrým zlomům plechu, které by mohly vzniknout náhlým ohybem do malého průměru. Tvarujeme-li válec o průměru 10 cm a výšce 2 cm, je lepší kulatinou plech vyválet jako těsto.
6. LEPENÍ:
Nalepení plechu vteřinovým lepidlem.
Přitiskávání plechu kulatinou
Plechové desky větších rozměrů nalepím nejdříve u okraje po celé šíři, pak je podliji lepidlem a pomocí kulatiny, kterou docílíme rovnoměrného tlaku, je po celé délce přitlačuji k povrchu. Přitlačování jsem zkoušel i prstem obaleným měkkou látkou, ale plech se na některých místech více deformuje. Lepidla se nesmí dávat příliš mnoho, jelikož během přitlačování by vyteklo po stranách a povrch by znehodnotilo, v opačném případě se plech odchlipuje. Více o lepidlech se dočtete zde

7. DOPLŇKY:
Výroba nýtů kornajsnou
Nýty vyrábím pomocí kornajsny z tenkého plechu. Pomocí vyrážeče Punch and die získávám matice a šrouby různých průměrů. Vzniklé doplňky na plech lepím vteřinovým lepidlem pomocí jemné pinzety, či ostré jehly, kterou si průběžně brousím.
8. VYSTOUPLÉ TVARY A PROLISY:
Pokud potřebuji pravidelný tvar, například vystouplý obdélník s kulatými rohy, vyříznu si jej nejprve z plastu. Na obdélník položím plech a pomocí zubařského nástroje s kuličkou na konci celý obvod obtáhnu. Prolisy vzniknou pouhým otočením plechu. Potřebné linky a výstupky provádím rydlem ze zadní strany.
9. TMELENÍ A BROUŠENÍ:
Případné nerovnosti, nebo styk dvou plechů, opravuji tmely Magic sculp a Tamiya. Po zatvrdnutí povrch brousím jehlovými pilníky, smirkovým papírem různé hrubosti a v závěru povrch leštím frézou Proxxon.

10. ODMAŠTĚNÍ A NÁSTŘIK:
v posledním kroku vše důkladně odmastím acetonem a nastříkám surfacerem nebo přímo základní barvou.

Oplechovaný model vraku sanitky

ODKAZY:
Parní lokomotiva řady 555 „Němka” zde
Osobní vagon řady Be zde 
Dodge ambulance- vrak zde
Soumrak- Praha 1953 zde
Maják zde
Odpoledne v parku- stavba oblouku- 2. část zde
Plechové hrnce a kýble zde

měřítko 1/35